Länsigöötanmaanpystykorvat

ROTUESITTELY- LÄNSIGÖÖTANMAANPYSTYKORVA

Pystykorvaryhmästä (FCI ryhmä 5) löytyy pieni ja terhakka rotu, joka harvoin jättää vastaantulijoitaan täysin kylmäksi. Kyseessä on länsigöötanmaanpystykorva, jonka pieni koko, mutta ison koiran olemus sekä positiivisen innokas ja ystävällinen asenne herättävät usein mielenkiintoa ja ihastusta sekä kysymyksiä etenkin koirarotuja tarkemmin tuntemattomissa ihmisissä.


Länsigöötanmaanpystykorva on ikivanha ruotsalainen paimenkoirarotu, joka on ollut olemassa aina viikinkiajoilta saakka. Rotu pelastettiin sukupuuttoon kuolemiselta 1940-luvulla, ja reilun 60 vuoden aikana tämä pieni paimen on saavuttanut pienehkön, mutta vankan kannattajajoukon ympäri maailmaa. Rodun kotimaassa Ruotsissa länsigöötanmaanpystykorvalla on maatiaisrodun status - rotu on pitkäikäinen, terve ja alkukantainen, eikä sitä ole ns. jalostettu pilalle. Rodusta löytyykin monenlaisia tyyppivaihteluita matalasta ja raskaammasta pitkäjalkaiseen ja ilmavampaan tyyppiin. Värityksenä on aina riistanväri harmaan, punaisen, ruskean ja keltaisen eri vivahteissa. Rodun erikoisuutena on häntä: pentu voi syntyä hännättömänä, töpö- tai pitkähäntäisenä.


Länsigöötanmaanpystykorva on luonteeltaan eloisa, valpas ja tarmokas pieni suuri koira. Se soveltuu erinomaisesti myös pelkäksi seurakoiraksi sekä kaupunkiin että maalle. Tämä vilkas ja kekseliäs koira tarvitsee kuitenkin aina kunnon kotikasvatuksen. Puheliaana koirana se saattaa yltyä haukkumaan joskus liikaakin, ellei haukkumiseen puututa ja sitä rajoiteta jo pennusta pitäen.


Pienestä koostaan huolimatta länsigöötanmaanpystykorva tarvitsee paljon liikuntaa. Se jaksaa ulkoilla monta tuntia päivittäin ja pärjää pitkilläkin lenkeillä isompiensa mukana. Länsigöötanmaanpystykorva juoksee mielellään vapaana ja leikkii toisten koirien kanssa. Silloinkin se pitää aina huolen siitä, ettei sen lauma (omistaja) ole liian kaukana. Lienee sanomattakin selvää, ettei tällainen koira sovi juoksulangan päähän tai pidettäväksi vain koiratarhassa.


Länsigöötanmaanpystykorva on miellyttävä perhekoira, joka tulee erinomaisesti toimeen lasten kanssa. Se tietää paikkansa joka tilanteessa ja on kaikessa aktiivisesti mukana. Onnellisimmillaan se on silloin, kun sen oma lauma on koolla.


Länsigöötanmaanpystykorvat ry